Perutusan Dekan

Ucapan Dekan, Fakulti Sains Islam

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Assalāmualaikum Wa Raḥmatullāhi Wa Barakātuh

Semoga keamanan, rahmat, dan berkat Allāh bersamamu
Salam dari Dekan Universiti Antarabangsa Al-Madinah (MEDIU), Malaysia Segala puji bagi Allāh, Tuhan semesta alam, dan selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad, keluarganya, dan semua sahabatnya.

Saya berbesar hati mengalu-alukan semua ahli fakulti, semua pelajar, dan pelawat laman web Fakulti Sains Islam; untuk melihat pengumuman tentang fakulti dari kegiatannya dan komunikasi yang berkesan diantara pegawai fakulti, ketua jabatan dan tenaga pengajar.

Fakulti berusaha untuk mencapai hala tuju dan misi Universiti Al-Madinah; untuk memelihara warisan Islam dan bahasanya, bagi membawa konsep yang betul, mengasaskan cita-cita Islam dan mencapai persiapan yang baik bagi para pelajarnya. fakulti ini bertujuan untuk membawa masyarakat tempatan dan antarabangsa, bagi memberi generasi muda yang membawa panji-panji mesej Islam melalui program sarjana dan pascasiswazah yang dicirikan oleh kualiti ilmiah yang tinggi, kepelbagaian pengkhususan, dan kemodenan dalam mencapai pendidikan.

Di samping itu, penerapan teknologi telah membolehkan para pelajar menggunakan bahan-bahan pendidikan dan memanfaatkan maklumat secara maksimum. Program-program ini telah dirancang dengan tujuan untuk membantu pelajar bagi melengkapi dengan ciri pengetahuan yang mencukupi yang membolehkan mereka mencapai pembelajaran sepanjang hayat dan memberi kesan positif kepada kehidupan seharian menurut ajaran Islam, dengan pengetahuan dan kebijaksanaan.

Fakulti kini terbahagi kepada empat jabatan utama:
1. Ketua Jabatan Al-Quran Dan Ulum Al-Quran.
2. Ketua Jabatan Ḥadith Dan Ulum Al- Ḥadith.
3. Ketua Jabatan Fekah Dan Usul Fekah.
4. Ketua Jabatan Dʿawah Dan Usuluddin.

Selain itu, fakulti menyediakan pelbagai program pendidikan dan Latihan bagi keperluan baru pasaran buruh.

Saya juga merasa bangga dengan kemajuan dan kejayaan yang telah dicapai oleh fakulti. Semua ini akan memberi inspirasi kepada kita untuk melakukan usaha yang lebih gigih dalam melayari tentang Islam, Al-Quran, bahasa Arab, masyarakat, kemanusiaan, sains dan pendidikan.

Oleh itu, pelajar yang telah layak dapat mengkhususkan diri dalam bidang Islam secara saintifik dan intelektual, menjalankan penyelidikan saintifik, menganjurkan persidangan antarabangsa, menyediakan pelbagai program pendidikan dan latihan untuk masyarakat tempatan dan antarabangsa; Fakulti terus membangun dan mengekalkan hubungan yang kuat dan berkesan dengan pelbagai segmen masyarakat dan rakan kongsi.

Saya mendoakan kejayaan pelajar dalam kerjaya akademik mereka, dan saya berharap mereka semua melakukan yang terbaik; untuk memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang mereka perlukan untuk menghubungkan masa kini dengan masa lalu mereka, dan dapat membina masa depan mereka dalam menghadapi cabaran hidup.

Profesor Madya Dr. Fouad Bounama
Dekan Pengajian Fakulti Sains Islam